Europeana: een gezamenlijke Europese digitale bibliotheek



Op zich een mooi project maar wat ik nu lees is toch wel jammer hoor.

Dit, dit en dit in het kort samengevat:

De Europese Commissie is ontevreden over de inbreng van EU-landen voor het project van de Europese digitale bibliotheek. Het is de bedoeling dat Europa's complete culturele erfgoed, van boeken tot muziek, schilderijen, foto's en films, op de website te zien en te raadplegen is. De site van deze online bibliotheek is sinds enkele maanden online, maar met de vulling van de database vordert het niet goed. Van de 2,5 miljard boeken in Europese bibliotheken, bijvoorbeeld, is slechts één procent gedigitaliseerd. Dat is een slechte start voor de geplande opening van Europeana, een gratis online bibliotheek.

In Nederland zijn het de KB samen met Beeld en Geluid, het Filmmuseum, het Nationaal Archief, de Vereniging Openbare Bibliotheken, de Centrale Discotheek Rotterdam en Stichting Nederland Kennisland die miljoenen archiefstukken willen digitaliseren en publiekelijk ontsluiten.

De EU gaat er nu extra geld in pompen om de boel wat te bespoedigen.

Schiet toch es op :-)

4 opmerkingen:

BirdBlok zei

Heh Bimmie, naar aanleiding van ons gesprek, eerder deze ochtend:
;)
Ga zo door,
M

Marleen zei

Ow Bird, je doet het nog echt ook...

Dank!

But zei

Hoi Marleen,
Dat het niet opschiet is inderdaad vervelend. Op zich vind ik het wel een positief bericht, er komt meer geld.Digitaliseren kost nu eenmaal heel veel geld, dat er niet is, tijd dus dat er meer wordt vrijgemaakt. Daarnaast zullen ze ook wat aan het auteursrecht moeten gaan doen anders is straks een groot deel van werken uit de 20e eeuw een zwarte vlek.
Groetjes

Marleen zei

Hoi Anne,

Dat is ook zo, maar ik las dat ze met 120 miljoen de klus niet kunnen klaren. De totale kosten voor het digitaliseren van vijf miljoen boeken worden geschat op 225 miljoen euro. Dan zijn de manuscripten en schilderijen nog niet meegerekend.

De problemen met auteursrecht moeten ook nog opgelost worden inderdaad. Er zou ook sprake zijn van een gat tussen de digitale werken en hun toegankelijkheid online. Dat alles belemmert uiteraard ook de digitalisering...

Maar goed, qua geld kunnen ze weer even vooruit...

Groetjes en bedankt voor je reactie!