Zeven suggesties om na de zomer weer fris aan het werk te gaan



Voor de mensen die nog terug komen van vakantie las ik in de RSS een paar leuke tips. De meesten zijn alweer een aantal weken aan het werk en opnieuw toe aan vakantie, maar wellicht is het dan goed voor de volgende keer? Bij mij heeft het dit jaar in ieder geval wel een paar weken geduurd voordat ik weer helemaal in BibLand was geland.
Voor velen is het onderstaande ouwe koek maar zie het dan maar als reminder...:-)

1. Maak een plan voor je goede voornemens
Het zit er dik in dat je in de vakantie van alles bedacht hebt om je leven anders in te richten: minder overwerken, meer sporten, loonsverhoging regelen, een training volgen of de kinderen vaker zelf uit school halen. Voorzie die plannen van een stappenplan, want anders komt er waarschijnlijk niets van terecht. Stel doelen als ‘elke week een sollicitatiebrief opsturen' of ‘binnen een maand de mogelijkheden voor het volgen van een training bespreken'.

2. Houd vast aan vakantiegewoonten
Zoek uit wat je tijdens de vakantie prettig vond en probeer dat in je dagelijks leven te integreren. Wandelen, dansen, zwemmen? Blijf het doen. Hou het vakantiegevoel vast door vaker na het werk te gaan borrelen op het strand of ga Griekse tiropita's eten. Nog een tip: kijk minder tv. Je houdt veel tijd over.

3. Maak afspraken buiten de deur
Als je veel kinderloze collega's hebt, is de kans groot dat zij na de schoolvakanties op reis gaan. Daardoor kan het heel stil worden op kantoor als jij net terugkomt van vakantie. Plan een lunchafspraak buiten de deur als de bibliotheeksfeer je te veel wordt.

4. Handel je e-mail systematisch af
Na twee weken vakantie ruim duizend mailtjes doorploegen, is als een sprint trekken in een moeras. Neem er dus de tijd voor. De eerste werkdag moet in het teken staan van prioriteiten stellen en plannen. Als je je elektronische post gaat bekijken, begin dan bij de nieuwste berichten. De kans is groot dat je daarna berichten tegenkomt die over hetzelfde onderwerp gaan. Die kun je dan meteen skippen.

5. Houd je agenda zo leeg mogelijk
Waarschijnlijk staat je agenda binnen een week na thuiskomst weer vol met afspraken. Dat komt doordat veel mensen slecht zijn in langetermijnplannen. Het heeft weinig zin een afspraak twee weken vooruit te schuiven onder het motto ‘dan heb ik het niet zo druk meer'. Zo werkt het meestal niet. Tegen die tijd zijn er weer allerlei andere dingen die dringend afgehandeld moeten worden. Reserveer dus ook tijd voor het regel- en denkwerk dat met elke afspraak of deadline gepaard gaat.

6. Doe twee dagen niets
Als je nog vakantiedagen overhebt, neem er dan twee extra op en doe niets. Mensen komen nu eenmaal uitgeruster van vakantie als ze geluierd hebben dan wanneer ze fanatiek zijn gaan sporten, dag in dag uit musea bezocht hebben of elke avond met vrienden uit eten gegaan zijn.

7. Plan een nieuwe trip
Zorg ervoor dat je alvast iets leuks hebt om naar uit te kijken. Je komt de werkdagen beter door als je een kort reisje of een dagje weg voor de boeg hebt.

'Doe wat je echt graag wilt en je zult geen dag in je leven echt aan het werk zijn.'

Grappenmakers :-)


Discover !

4 opmerkingen:

Unknown zei

toch zit er wel wat in, wat die grappenmakers daar zeggen...

Marleen zei

Daar zit zeker wat in, maar ik doel eigenlijk meer op het toepassen ervan... je kunt je afvragen wie eigenlijk de grappenmakers zijn in deze :-)

Marleen zei

@ Henk: Doen!

Alinda Mastenbroek zei

Haha Vooral ding 1 en 7 daar kan ik me in vinden inderdaad. Ga binnenkort eerst eens met ding 1 aan de slag. Maar eerst de agenda volplannen met 23dingen, multimediapunt en website haha.