Het concept WikiWikiWeb



En dan nu de beurt aan Wiki. Het gezamenlijk bewerken van webdocumenten. Zelf heb ik nog nauwelijks iets kunnen betekenen binnen dit gebeuren, maar het staat vast dat ik het een prachtig fenomeen vind en denk dat het in de toekomst alleen nog maar populairder zal gaan worden.
Neem nou de mooie voorbeelden als de welbekende Wikipedia, Wikitravel, Wikiquote, Wikimapia, Wiki answers, Wikileaks, de Wikimedia etc., maar het is ook prima toepasbaar in het bedrijfs- en privéleven. Privé zie ik mezelf er nog niet snel mee aan de gang gaan, daar geniet het 'echte' contact toch de voorkeur... Qua werk lijkt het me echter een prachtige aanvulling. Deze dia-presentatie heb ik onlangs op Ning geplaatst en Alinda voegde er nog een mooie aan toe. Zojuist ontdekte ik er nog één speciaal voor bibliotheken(engelstalig). Begrijpelijk dat sommigen denken dat het virtuele ten koste zal gaan van het persoonlijke contact tussen collega's. Toch ben ik van mening dat deze vorm van communicatie juist eerder tot een beter en effectief contact zal leiden en kan bijdragen aan een goede onderlinge samenwerking. Ik zie het in ieder geval niet als vervanging ofzo... "Wiki wiki" betekent overigens "snel" in het Hawaiiaans, dat klinkt ook niet verkeerd in tijden waarin we vaak achter de feiten aan blijven hollen.
Aangezien de vele voordelen ben ik vóór maar ik vermoed dat het in de praktijk allemaal nog wel even op zich zal laten wachten.
Maar goed, dan is het in ieder geval mooie toekomstmuziek... :-)

De betrouwbaarheid van de informatie in Wiki's is overigens een voortdurend discussiepunt. Daarom wil ik de uitzending van 'Wiki's waarheid' van harte aanbevelen.

'In het niet weten van sommige dingen ligt een groot stuk wijsheid.'

Free Gaming



Begin mei vond er in Oost-Souburg een Lan-party plaats. Ik ben daar toen een kijkje wezen nemen omdat mijn jongste telg er aan meedeed. Erg leuk om te zien hoe een paar honderd jongelui zich daar met hun gezamenlijke passie bezig hielden. Ze kwamen werkelijk uit het hele land, sommigen hadden uren gereisd en er waren zelfs game-fanaten van over de grens. Drie dagen en nachten vermaakten ze zich al gamend, babbelend en snackend. Op de meest onverwachte plaatsen lagen jongeren te slapen, en dat uiteraard bijna altijd in de nabijheid van hun maatje: de PC. Opvallend wel dat ik maar enkele meisjes heb gezien daar. Verder vond ik het behalve het individuele gamen ook een sociaal gebeuren, er werden ook toernooitjes georganiseerd etc. Een erg leuk evenement kortom... ik vermoed dat 'mijn gamertje' bij een volgende sessie weer van de partij zal zijn.

En afgelopen zaterdag werd in Rotterdam 'Free gaming' georganiseerd. Ik vind het vooral bijzonder dat dit zich in de buitenlucht afspeelde. Voor de gamers maakt het wellicht weinig uit maar het spreekt mij persoonlijk toch meer aan dan een muffe sporthal... :-)
Maar liefst 10.000 bezoekers trok dit evenement. Op Ritanila's blog vind je een verslag met leuke links. Wellicht met handige tips voor onze volgende Lan-Party? :-)

Hoe dan ook tof dat de ZB ook een dergelijke activiteit op zijn naam heeft staan maar wat zou het leuk zijn als er een vervolg op zou komen...

“Computergames prikkelen de fantasie, wekken de nieuwsgierigheid en zijn uitdagend. Games verschaffen inzicht in fysieke en maatschappelijke processen die anders moeilijk te doorgronden zijn en geven de gelegenheid daarmee in een beschermde omgeving te experimenteren. Door samen te spelen hebben games een positief effect op de ontwikkeling van sociale vaardigheden van leerlingen en studenten”.

Dat geeft een soms bezorgde ouder weer moed... :-)

-

Boek van 2,2 miljoen dollar



Deze week meldde nrc.nl:

Een exemplaar van de eerste druk van het boek waarin de Poolse sterrenkundige Nicolaus Copernicus zijn revolutionaire theorie over het heelal uiteenzet, heeft bij Christie’s in New York meer dan 2,2 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) opgebracht. Dat is bijna twee keer zoveel als werd verwacht.

Wow, dat schaf je niet even aan. Ik vind een boek van 100 euro al behoorlijk maar dit slaat alles. Bijzonder is het wel natuurlijk... :-)

Niet zo relevant maar ik vraag me opeens af: dit is uiteraard een uitzonderlijk hoog bedrag maar wat zou het waardevolste boek van de Zeeuwse Bibliotheek zijn? En wat zou eigenlijk de waarde zijn van het totale boekenbezit?

Ik zou het niet durven schatten, maar gezien mijn geldkennis is dat ook niet aan mij besteed. Bovendien ben ik ook nog nooit in de kluis geweest.

Zielig he? ;-)

-

Waarom een widget?



Daarom...

Via

-

Videre videnda



Op Bright.nl las ik dat YouTube lange films uit gaat zenden.
Ook is er een kersverse site die zich richt op de jonge surfer: Totlol.com. Het is een soort YouTube.com voor kinderen van zes maanden tot zes jaar oud.

Verder las ik dat er deze week een Nederlandse versie videozoeker is gelanceerd: 'Truveo'.

'Wat overzicht in de videojungle is wel handig nu we massaal op zoek zijn naar filmpjes. Uit Cisco-onderzoek blijkt dat videosites over drie jaar goed zijn voor de helft van het internetverkeer. Nu is de meerderheid van de data nog p2p-verkeer. In 2012 is het internetverkeer een halve zettabyte, oftewel een half miljard petabytes.'

In 2012 een halve zb. Ongelofelijk...


!

Samen delen met Delicious



Op zoek naar wat inspiratie stuitte ik op de volgende uitspraak van Simon Vestdijk:

Mensen die op inspiratie wachten zijn de grootste stakkers die er zijn.’

Ok meneer confrontatie, ik ga wel even tikken dan... :-)

Terwijl ik me ondanks enig gevoel van verzet laat meedeinen met de stroom gaan de dingen gewoon door… tien alweer. Gisteren heb ik me aangemeld bij de social bookmarking-website Delicious, heb daar vervolgens wat onwennig rondgeneusd en aangerommeld, als bimmieding. Of ik er werkelijk veel gebruik van ga maken zal de tijd me nog leren maar de eerste indruk is zonder meer positief. Prachtig dat je via deze Web 2.0-community d.m.v. ‘tags’ kennis kunt delen met anderen en overal en wanneer je maar wilt informatie kunt bemachtigen. Ik begrijp inmiddels steeds beter het nut van ‘tags’ of ‘labels’...

Zodoende heb ik er weer een informatiekanaal bij… dit allemaal om snel de gewenste informatie te vinden zonder een al te groot gevoel van informatie-overdaad te krijgen, integendeel. Toch vind ik het filteren van informatie soms best lastig omdat de kwaliteit soms moeilijk te beoordelen is. Met name tegenstrijdige, verouderde, incomplete informatie enz. Voor juiste informatie is het denk ik heel belangrijk om de juiste vragen op de juiste plekken aan de juiste mensen te stellen. Uhm, is dat wel juist zo? :-0
Verder hoop ik altijd maar dat vervuilde informatie snel wordt gecorrigeerd door de 'experts’ van desbetreffende onderwerpen.

Hoe delicious kan del.icio.us zijn he... het proeven was in ieder geval de moeite waard.

'De dingen zijn helemaal niet zo ingewikkeld hoor... wij zijn dat'

Het fenomeen Web 2.0 en wij



Een stukje schrijven over Web 2.0 vind ik een lastpak en daar wil ik dan ook het liefst voor het weekend nog vanaf zijn.

Over dit onderwerp is al zo ongelofelijk veel gezegd en geschreven. Ik zie door de bomen het bos niet meer... Een zoekactie binnen ZB Digitaal leverde me ook slechts 4290 resultaten... ha :-)
In dit filmpje zie je een mooie samenvatting. Ook ons kennisplatform en 23 dingen zijn uiteraard zo Web 2.0 als het maar kan zijn.

De term Web 2.0 is inmiddels een begrip voor mensen die veel gebruik maken van het internet. Tenminste, dat mag ik hopen…
Toch blijkt uit onderzoek dat slechts een kleine groep Nederlanders weet wat de term web 2.0 betekent. Het grappige hieraan is dat ze er wel gebuik van maken. Denk maar aan YouTube, Marktplaats, Hyves, Wikipedia enz. Als het in mijn omgeving een keer ter sprake komt en ik vertel dat ik sinds kort een (tijdelijk)weblog heb kijken sommigen me met een vragende blik aan. En als ik vervolgens begin over RSS zie ik de fronsjes alleen nog maar dieper worden. Dan is het tijd om even in het kort uit te leggen wat het inhoudt, hoe handig en leuk het allemaal is of kan zijn. Maar weet je, ze vinden het allemaal wel interessant hoor maar of ze er ook werkelijk mee aan de slag zullen gaan… ik betwijfel het. Mmm… dat zegt wellicht meer over mijn omgeving bedenk ik me nu :-0

Is ook prima. Ieder zijn ding, nietwaar?

Tsja, en terwijl wij Web 2.0 aan het verkennen zijn, is men alweer volop bezig over Web 3.0…

Pascal Selles schreef het volgende:

Na Web 1.0 en Web 2.0 hoor je iedereen nu alweer over Web 3.0.
Wat is Web 3.0
Web 3.0 wordt ook wel aangeduid met het semantische web. Hiermee wordt bedoeld dat het web de inhoud van websites gaat begrijpen. Het web is hierdoor in staat om steeds meer voor de gebruiker te gaan denken. Verschillende typen data worden met elkaar gecombineerd waardoor het web in staat is om de gebruiker relevante suggesties en adviezen aan te bieden. Het web vervult hiermee een betekenisvolle rol voor de gebruiker.

Voorbeeld: Het web weet van jou dat je elke woensdagavond chinees eet. Echter, het web ziet dat het Chinese restaurant de betreffende woensdagavond niet open is in verband met verbouwingswerkzaamheden. Het suggereert daarom om een pizza te halen bij de dichtstbijzijnde pizzeria. Pizza's zijn immers ongeveer net zo duur als chinees en tevens weet hij via je profiel op één van je sociale netwerksites dat je ook dol bent op pizza.

Verschillen met Web 2.0
De manier waarop Web 3.0 aan het ontstaan is, vertoont een groot verschil met dat van Web 2.0. Waar Web 2.0 veel meer vanuit de gebruiker werd gestimuleerd, wordt Web 3.0 veel meer neergezet door de internetexpert. Bij Web 2.0 wilde de gebruiker graag veel meer te vertellen hebben op het internet. Bij Web 3.0 is het nog maar de vraag of gebruikers het prettig vinden dat het web alles over je weet en daardoor betekenisvol voor je kan zijn. Privacy speelt hierbij een grote rol. Zijn mensen bereid om machines voor ze te laten beslissen? Kunnen gebruikers van het web het waarderen dat er relevante suggesties worden gegeven op basis van privacy gevoelige informatie? Dat is dus nog maar de vraag...

Het succes van Web 3.0 is dus sterk afhankelijk van de manier waarop de gebruikers op deze ontwikkelingen gaan reageren.


Dat lijkt me een duidelijk verhaal!
En dan te bedenken dat er zelfs al wordt gesproken over Web 4.0. De ontwikkelingen gaan maar door… kunnen we het nog wel bijhouden allemaal?

We zullen wel moeten :-)

Wees niet bang om langzaam voorwaarts te gaan, wees alleen bang om stil te staan.

Seau, weekend! Veel plezier allemaal!

Op de cover dankzij de image generator




Goh... veel gekker moet het toch niet worden. Het is net echt :-)

Erg leuk dat freubelen met image generators maar ik ga het er echt even bij laten nu. Het zonnetje lonkt...

"De zon schijnt, de natuur is mooi... de vrijheid wil je grijpen"

En dat laat ik me maar al te graag gebeuren.

"Argumenten moet je niet tellen, maar wegen he..." :-)

Tot gauw!

Al spelend jezelf in beeld



Nu we momenteel zo leuk met Flickr in de weer zijn, heeft Dr. Henkenstein een hele leuke tip: "The Game". Bedankt Henk! Ik vond het in ieder geval erg geinig om te doen. Kijk zelf maar eens... de collage hierboven is de mijne.

Ik houd het wel een beetje kort want terwijl de klusjes zich op blijven stapelen zit ik weer mooi achter dat ding.

Ach ja, als je er maar lol in hebt denk ik dan maar...

“My work is a game, a very serious game.” :-)

Fijn weekend!


Discover !

Illustreren met Flickr



Afgezien van het feit dat ik het niet zo nauw neem met de volgorde van de Dingen is dit de week van Flickr. In mijn tweede post heb ik het al gehad over een variant op deze terecht populaire fotosite. Flickr is wat mij betreft dan ook een ware doch plezierige tijdvreter… ik kan uren ronddwalen in het enorme aanbod van mooie plaatjes. Imiddels is het overigens ook mogelijk om via Flickr video's op je blog te plaatsen.

Het opslaan en uploaden van de foto’s is ook eenvoudig. Vervolgens kun je ze dan ook nog bewerken, zoals bijvoorbeeld het aanpassen van de afmetingen, de kleuren, de scherpte enz. In het begin is dat nog even uitproberen maar als je eenmaal weet hoe het werkt is het zo gepiept. Maar dat is eigenlijk met alles zo he… bijna dan :-)

Mijn advies is om vooral de juiste trefwoorden te kiezen bij het vinden van de gewenste afbeeldingen, zoals Andrea al mooi aangaf.

A picture is worth a thousand words


Discover !